De GGZ (geestelijke gezondheidszorg) is een verzameling diensten die worden aangeboden door psychologen, psychiaters en andere gezondheidszorgprofessionals in Nederland. Het is bedoeld om mensen te helpen die lijden aan psychische aandoeningen of problemen, zoals depressie, angst, eetstoornissen, trauma, etc. Met deze behandelingen hoopt men problemen op te lossen en mensen te helpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen. De doelstelling is om mensen te helpen om hun mentale gezondheid in balans te houden en de kwaliteit van hun leven te verhogen.
De GGZ is een gebied dat veel kwetsbare personen omvat, waaronder kinderen, ouderen, leerlingen, patiënten met een psychiatrische stoornis en slachtoffers van misdaden. Om deze mensen te beschermen, is beveiliging een essentieel onderdeel van het GGZ-landschap. De maatregelen die moeten worden genomen ter beveiliging van het personeel, de patiënten en het gebouw, zijn van vitaal belang voor de algemene veiligheid. Een goed beveiligingssysteem binnen de GGZ bestaat uit meerdere elementen. Allereerst moet het aanwezige personeel worden gescreend op status en betrouwbaarheid om te voorkomen dat er ongewenste personen toegang krijgen tot de faciliteiten. Het beveiligingssysteem zou vervolgens zaken zoals video-opnames, vergrendeling van verschillende locaties, beveiligde perimeters, alarmsystemen en duidelijk ingestelde protocollen om personeel te informeren en tegen bedreigingen in te schakelen, moeten omvatten. Tot besluit is de noodzaak van beveiliging binnen de GGZ essentieel om het personeel, de patiënten en het gebouw te beschermen tegen bedreigingen. Vergrendeling van de apparatuur en instellen van alarmsystemen, en zorgen voor screens van nieuwe personeelsleden bieden de beste beveiligingsmaatregelen voor het behoud van de veiligheid.
ACTUELE VOORBEELDEN UIT HET NIEUWS WAAROM BEVEILIGING NODIG IS BINNEN DE GGZ
Als het gaat om de beveiliging binnen de GGZ in Nederland, zijn er verschillende incidenten gemeld waarbij beveiliging noodzakelijk was. Hieronder zijn vijf voorbeelden van dergelijke incidenten:
In 2018 werd de GGZ-instelling Rivierduinen gedwongen om hun veiligheidsprotocollen te herzien na een incident waarbij een patiënt een mes in zijn kamer had en begon te dreigen met willekeurige collega's te steken. De politie moest worden opgeroepen om de situatie onder controle te krijgen.
In 2019 was er een incident waarbij een GGZ-patiënt in Den Haag een verpleegkundige aanviel en haar bijna wurgde. De aanval vond plaats op een beveiligde afdeling, maar de patiënt had toch het personeel kunnen overrompelen en de verpleegkundige aanvallen.
In 2020 kwamen er berichten naar buiten over een gewelddadige patiënt in een GGZ-instelling in Limburg, die personeel en andere patiënten bedreigde met een hamer. Het duurde enkele uren voordat de politie de situatie onder controle had en de patiënt kon worden gearresteerd.
In 2021 werd een GGZ-instelling in Almere tijdelijk gesloten na een reeks incidenten waarbij patiënten agressief gedrag vertoonden en personeel aanvielen. De sluiting was noodzakelijk voor zowel de patiënten als het personeel om hun veiligheid te waarborgen.
In mei 2021 werd een patiënt in een GGZ-instelling in Rotterdam gearresteerd nadat hij een verpleegkundige had aangevallen met een scherp voorwerp. De verpleegkundige liep ernstige verwondingen op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Het incident leidde tot een onderzoek naar de veiligheid van de instelling.
Deze voorbeelden laten zien dat beveiliging binnen de GGZ in Nederland een zeer belangrijk aandachtspunt is. Het is van essentieel belang dat instellingen de veiligheid van zowel patiënten als personeel waarborgen door middel van het hanteren van goed ontworpen veiligheidsprotocollen en het nemen van passende maatregelen om de risico's tot een minimum te beperken. Zowel de GGZ-instellingen als de verantwoordelijke autoriteiten moeten zich bewust zijn van de risico's en stappen ondernemen om deze te voorkomen.